Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری  فارس-همدان؛ چه باور بکنیم و چه باور نکنیم و ماسک نزنیم، تخت خالی در بیمارستان‌ها نیست و مراکز درمانی پر از بیماران کرونایی است، نفس کادر درمان به شماره افتاده و فریاد آهای مردم رعایت کنید سر می‌دهند اما «کو گوش‌ شنوا»!.

 روح و جان سفیدپوشان در طوفان کرونا متلاطم شده و در نبرد تن به تن با مرگ گاهی مغلوب می‌شوند و شرمنده نگاه نگران همراهان بیماران، کادر درمان به امید روزی که کرونا تمام شود و یک دل سیر خانواده را در آغوش بکشند روز را به شب می‌دوزند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  بیماران هم که دعای سلامتی و تندرستی ورد زبانشان شده و دعاکنان در انتظار نوبت تخت آی سی یو به سر می‌بردند، اما برخی‌شان از بد روزگار و نامردی ویروس منحوس پیش از آنکه نوبتشان شود دار فانی را وداع می‌گویند. این روزها فرزندان بسیاری یتیم می‌شوند گویی کرونا غوغای مرگ در  شهر به راه انداخته و امید را ناامید کرده است.

از خستگی و کوفتگی کادر درمان یا پر کشیدن عزیزان که بگذریم به کمبود داروهای مورد نیاز کرونا می‌رسیم، مردم دست خالی از این داروخانه به آن داروخانه سرگردان شدند. پیک پنجم با افزایش روزانه بیماری علاوه بر جان مردم ذخایر دارویی را هم نشانه رفته و همه رشته‌های مسؤولان را پنبه کرده است.

 این روزها نسخه‌های تجویزی پیچیده نمی‌شوند و مردم دست از پا درازتر از داروخانه بازمی‌گردند البته هنوز زنگ خطر کمبود دارو در مراکز درمانی همدان به صدا درنیامده اما استمرار این شرایط نگرانی از کمبود دارو در بیمارستان‌ها را بر همه نگرانی‌ها می‌افزاید.

بدون تردید در این بحران سوداگران هم پای کار ایستادند و در حصار نامردی دوش به دوش ویروس کرونا می‌تازند، آمپول یک میلیونی را به چندده میلیون می‌فروشند و از آب گل‌آلود کرونا ماهی تره و تازه و درشت صید می‌کنند.

در این بلبشو بیماری، کمبود دارو و حضور دلالان ریشه بر تیشه درمان زده و عرصه را تنگ‌تر از قبل کرده است اما شاید تنها راه برون‌رفت از این اوضاع وخیم رعایت باشد و رعایت.

مشکلی در تولید دارو نداریم، در پخش چرا

یک دکتر داروساز در همدان درباره کمبود داروهای کرونایی گفت: به نظر می‌رسد شرکت‌های تولید دارو در حال حاضر دارو به ویژه «رمدسیویر» را تولید می‌کنند و به شرکت‌های پخش منتقل می‌شود اما نکته قابل تامل توزیع دارو در شرکت‌های پخش است.

حسین ذاکری به بیان اما و اگرهایی در این زمینه پرداخت و افزود: شاید شرکت‌های پخش، داروهای تولیدی را در بازار توزیع نکنند و برای تعیین قیمت و گرفتن نبض بازار، احتکار شیک و به اصطلاح قانونمند انجام دهند.

وی در ادامه به میزان مصرف داروی رمدسیویر اشاره کرد و یادآور شد: در حال حاضر این دارو در بازار موجود است اما بالا بودن قیمت آن یکی از نکات مهم به شمار می‌رود به طوری که اکنون به قیمت یک‌میلیون تومان عرضه می‌شود، البته گاهی هم داروهایی مثل فاویپپراویر در هفته گذشته در داروخانه‌ها موجود نبود.

این دکتر داروساز خاطرنشان کرد: طبق گفته‌های مسؤولان کشور بین سه تا ۶ ماه ذخیره استراتژیک دارویی داشت اما به یکباره با مصرف چندین برابر این ذخایر در یک ماه رو به اتمام است و آغاز پیک پنجم و ابتلا در سطح گسترده میزان این ذخایر را به شدت کاهش داده به طوری که در تیرماه سال جاری مصرف رمدسیویر ۶۰۰ هزار عدد گزارش شد در حالی که این میزان در دو هفته ابتدای مردادماه به ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار عدد رسیده است.

تجویز رمدسیویر از سر ناچاری

وی به داروی رمدسیویر در پروتکل‌های درمانی کووید اشاره کرد و گفت: این  دارو در پروتکل‌های درمانی جایی ندارد اما به دلیل اینکه داروی تاثیرگذاری در دسترس نیست تجویز می‌شود.

ذاکری به افزایش مصرف دارو در هفته‌های اخیر تأکید کرد و متذکر شد: واردات دارو فرآیند زمان بری است لذا در بازه زمانی کوتاه احتمال کمبود دارو طبیعی به نظر می‌رسد.

وی در ادامه کمبود و تولید سرم را از دیگر موارد قابل توجه دانست و بیان کرد: با توجه به کمبود سرم شرکت‌های تولید سرم، ظرفیتی بالغ بر یک میلیون بر خط تولید افزودند اما پروسه تولید نیز یک‌شبه رخ نمی‌دهد و زمان‌بر است.

مسأله این است؛ شرکت‌های پخش مدیریت بحران می‌کنند یا بحران می‌آفرینند؟

این داروساز با اشاره به اینکه در انبارهای شرکت‌های پخش از این دست از داروها وجود دارد یادآور شد: دو نظریه در این خصوص قابل ذکر است، مورد اول اینکه شرکت‌های پخش به مرور زمان دارو را در اختیار بازار قرار دهند و از بازار بحران‌زده جلوگیری کنند و نظریه دوم تعیین قیمت کالا و ارسال دارو به بازار آزاد است.

وی از قیمت رمدسیویر در بازار آزاد یا همان ناصرخسرو یاد کرد و گفت: این دارو در  بازار آزاد هر ویال ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان با کد ملی جعلی دست به دست می‌شود.

ذاکری از حمایت تولیدکنندگان در راستای تولید بیشتر دارو سخن به میان آورد و اضافه کرد: شرکت‌های پخش بر اساس قانون با ارائه کد ملی‌های افراد مبتلا دارو عرضه کنند تا از خرید و فروش در بازار آزاد جلوگیری شود.

فعلا کمبود دارو نداریم

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان با توجه به پیک پنجم و همه‌گیری کرونا و افزایش روزانه مبتلایان گفت: تعداد ابتلا نسبت به پیک‌های گذشته بسیار افزایش یافته بدان معنا که سرعت رشد و گسترش بیماری بیشتر شده از همین رو مصرف دارو هم چندین برابر افزایش پیدا کرده است.

ایرج خدادادی با بیان اینکه  تمام برنامه‌ریزی‌ها و پیش‌بینی‌های دولت و مسوولان وزارتخانه تحت شعاع این مصرف چندبرابری قرار گرفته است افزود: مصرف همه جانبه دارو و سرم در کشور باعث کمبود در سطح عرضه و بازار شده است.

 وی در ادامه تصریح کرد: البته درباره سرم مشکل دیگری هم رخ داده به طوری که خط تولید یکی از واحدهای تولیدکننده دچار نقص فنی شده بنابراین وضعیت توزیع سرم نسبت به ایام گذشته تفاوت پیدا کرد و کمبود سرم در سهمیه‌های توزیعی دیده می‌شود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان به داروهای مصرفی بیمارستان‌ها در همدان اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر کمبود دارو و سرم در مراکز درمانی همدان وجود ندارد و اولویت مصرف نیز با بیماران بستری است.

وی خاطرنشان کرد: تامین اقلام دارویی بیمارستان‌ها به میزان سهمیه وزارتخانه بستگی دارد اگرچه با تدابیر رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان  و هیات مدیره نیاز دارویی تاکنون برآورده شده و کمبودی در بین نبوده اما با استمرار این وضعیت، افزایش تعداد بیماران و حجم بالای ورودی‌ها به بیمارستان‌ قطعا دچار کمبود خواهیم شد.

استمرار شرایط، کمبود دارو

خدادادی به راه حل اصلی این مشکلات پرداخت و اضافه کرد: پیدا کردن مجدد دارو راه حل نیست چراکه دارو در دسترس نیست به نحوی که تمام داروهای موجود را دولت به صورت سهمیه‌بندی شده توزیع می‌کند پس بیش از این امکان گرفتن دارو وجود ندارد.

وی در ادامه از تنها راه حل شرایط موجود سخن به میان آورد و گفت: کاهش تعداد بیماران و مراجعه‌کنندگان به بیمارستان تنها راه حل این مشکل است و کمک اهالی رسانه در ترویج رعایت پروتکل‌ها موثر است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان افزود: امروز سطح رعایت نکات بهداشتی از سوی مردم نسبت به ۱۸ ماه گذشته به کمترین میزان رسید از همین رو بیماری هم گسترش قابل توجهی داشته است.

راه حل اساسی، رعایت پروتکل‌هاست

وی متذکر شد: با این استمرار این وضعیت، ممکن است شرایط فراهم کردن دارو ایجاد نشود لذا توجه به فرهنگسازی و رعایت از اوجب واجبات است.

خدادادی با تاکید بر اینکه به علت کم بودن میزان داروها سیاست‌های وزارتخانه محدودیت توزیع داروها در مراکز داروخانه‌ای است یادآور شد: با این سیاست دارو به دست بیماران واقعی و بستری در بیمارستان می‌رسد.

وی به سهمیه‌بندی‌های دارو در استان اشاره کرد و افزود: دارویی مثل فاویپپراویر توزیع بیمارستانی دارد اما در داروخانه‌ها ممکن است پیدا نشود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان در پایان اشاره کرد: داروی رمدسیویر ذاتا بیمارستانی است و تزریق در خارج از بیمارستان انجام نمی‌شود و صرفا باید در محیط بیمارستانی تزریق شود بنابراین با تجویز این دارو در کلینیک‌ها و مراجعه به بیمارستان‌ها قابل تزریق است.

انتهای پیام/89033/

منبع: فارس

کلیدواژه: یک پنجم بیماران کرونایی داروی رمدسیویر بیمارستان ها شرکت های پخش بازار آزاد کمبود دارو پروتکل ها راه حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۰۴۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید

به گزارش خبرآنلاین، اگر عادت به مصرف داروهایی دارید، که پزشک آنها را تجویز نکرده و دلیل انتخاب‌تان توصیه‌ای دیگران است، باید بدانید که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست و داروها هم پاسخگویی یکسان برای همه ندارند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: حذف ارز ترجیحی داروها، قیمت‌ داروی بدون و نسخه یعنی OTC‌ها را هم افزایش داده چون پوشش بیمه‌ای ندارند. به‌نظر می‌رسد که این افزایش قیمت تا حدودی افزایش بی‌رویه مصرف داروهای بدون نسخه را کنترل کرده باشد. این نکته را دکتر سیدعلی فاطمی، نایب‌رئیس سابق انجمن داروسازان ایران عنوان می‌کند. به‌گفته این کارشناس حوزه دارو، مسکن‌ها و داروهای سرفه بیشترین مصرف را به‌عنوان داروهای OTC دارند. البته میزان مصرف این داروها در ایران و جهان تقریبا یکسان است و واقعی شدن قیمت‌ این داروها پس از اصلاح سیاست‌های ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما را هم‌رتبه بقیه کشورها از نظر میزان مصرف قرار داده است.

عوارض حاد و مزمن

فاطمی با اشاره به فرهنگ خرید دارو بدون ردوبدل شدن اطلاعات بیمار عنوان می‌کند: برای فروش دارو به بیمار یا هر فرد مراجعه‌کننده باید شرح حال کامل و مشکل به دکتر داروخانه ارائه شود، اما خرید داروهای بدون نسخه در داروخانه‌های کشور در حالی انجام می‌شود که هیچ شرحی درباره بیماری و داروی مورد نیاز بیماران رد و بدل نمی‌شود. این فرهنگ تقریبا بین مردم جا افتاده و آنها هم نیازی به ارائه این توضیحات نمی‌بییند و مستقیما دارو را مطالبه می‌کنند. داروساز هم براساس ضوابطی که وجود دارد، این داروها را عرضه می‌کند.

او با تاکید بر این که داروهای OTC به‌معنای صددرصد بی‌خطر نیستند، ادامه می‌دهد: این داروها می‌توانند عوارض حاد و مزمن هم داشته باشند. عوارض حاد آنهایی هستند که مصرف‌کننده بلافاصله بعد از خوردن دارو با آن مواجه می‌شود و در عوارض مزمن هم فرد ممکن است سال‌ها بعد با مشکلات ناشی از مصرف این داروها مواجه شود. به‌عنوان مثال اگر کسی مشکلات کلیوی داشته باشد، با مصرف آنها به‌تدریج دچار نارسایی می‌شود.

مصرف آسیب‌زای ۴ استامینوفن

فاطمی با اشاره به مصرف بالای استامینوفن در کشور بیان می‌کند: این دارو را مردم به‌عنوان یک داروی بی‌ضرر یا کم‌ضرر می‌شناسند اما عوارض این دارو هم درصورت مصرف بی رویه قابل توجه است. اگر بیمار ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلی‌گرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.

او تاکید می‌کند: همین حالا حدود ۲۰۰ مسکن در فهرست‌ دارویی کشور وجود دارد که همه آنها درصورت خرید بدون نسخه باید طبق دستور و توصیه پزشک داروخانه مورد مصرف قرار بگیرد که شاهد چنین چیزی هم نیستیم.

عفونت را خودسرانه درمان نکنید

این کارشناس دارویی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه عنوان می‌کند: برخی در مواجهه با اسهال به‌دنبال داروهای بدون نسخه برای رفع مشکل هستند، اما موارد عفونی اسهال را نباید با مصرف خودسرانه دارو، درمان کرد. باید عفونت موجود در بدن فرد درمان شود. در این باره بیمار نباید اقدام به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم کند چون آنتی‌بیوتیک جزو داروهای OTC نیست.

عوارض نسل قدیم سرماخوردگی‌ها

فاطمی با اشاره به این که داروهای OTC برای سرماخوردگی یا حساسیت‌های فصلی نسل قدیم و جدید دارند، توضیح می‌دهد: نسل قدیم این داروها خواب‌آوری شدید دارند و فرد درصورت مصرف بیش‌از اندازه آنتی‌هیستامین‌ها در فعالیت کاری و رانندگی با مخاطراتی مواجه می‌شود. نسل جدید این داروها خواب‌آوری کمتری دارند اما OTC نیستند و باید از سوی پزشک تجویز شوند.

داروی توصیه‌ای نخرید

به گفته این کارشناس دارویی، فرهنگ بد دیگری که در کشور ما وجود دارد این است که فرد دارویی که استفاده و تجربه مصرف آن را دارد، به دیگران توصیه می‌کند.

فاطمی در توضیح بیشتر بیان می‌کند: این فرهنگ غلطی است چون حتی سردرد در افراد یکسان نیست و برای خرید داروی مسکن‌ باید شرح حال از سوی دکتر داروخانه گرفته شود. نکته مهم این است که هر درد یا سردردی با هر مسکنی برطرف نمی‌شود. به همین دلیل انواع و اقسام مسکن‌ها در بازار دارویی کشور وجود دارد و پزشکان یا دکتر داروخانه می‌توانند بر اساس نیاز بیمار آن را تجویز کند. دردهای قاعدگی، مفاصل یا سردرد با مسکن‌های متفاوت، پاسخگویی مختلف دارند، تجویز به‌اصطلاح عمه و خاله برای مصرف داروها، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نظر پزشک را بپرسید

فاطمی با بیان این که تداخلات دارویی هم باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان می‌کند: تداخلات دارویی درباره داروهای OTC اهمیت زیادی دارد. این داروها با داروهای انعقاد خون تداخل مصرف دارند.

او ادامه می‌دهد: فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی که داروی وارفارین استفاده می‌کند نباید داروهای OTC را بدون تجویز پزشک مصرف کند. حتی مصرف همزمان آنتی‌بیوتیک و مسکن هم می‌تواند کارایی آنها را تحت‌تأثیر قرار دهد.

به گفته این کارشناس دارویی، اوتی‌سی‌ها همچنین می‌توانند جذب ویتامین را مختل کنند و به همین دلیل کسانی که مصرف بالایی در داروها دارند باید از دکتر داروخانه درباره تداخلات دارویی اطلاعات لازم را بگیرند تا اثربخشی داروی اصلی که استفاده می‌کنند کمتر نشود و مشکلاتی برای بیماران ایجاد نکند.

فاطمی با بیان این که خواندن بروشورهای دارویی هم اهمیت زیادی دارد، عنوان می‌کند: البته فرهنگ خواندن بروشور یا دستور مصرف داروها در ایران کم‌رنگ است و به نوعی مردم توجهی به آنها ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که درصد کمی از مردم هنگام خرید دارو، بروشور آن را مطالبه و مطالعه می‌کنند یا درباره دارو اطلاعات کامل را از مسئول فنی یا دکتر داروخانه می‌گیرند. درحالی‌که این مسئله اصل ضروری خرید دارو است و باید از عوارض جانبی، میزان مصرف‌ و احتمال تداخل آن با داروهای دیگر مطلع شد.

او تاکید می‌کند: توصیه جدی این است که هر نوع داروی بدون نسخه الزاما از داروخانه و با نظر دکتر داروخانه تهیه شود. درصورت عدم‌دسترسی به بروشور داروها، سایت های معتبر در اینترنت منابع خوبی برای کسب اطلاعات لازم هستند. این منابع معتبر به راحتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد و می‌توان هشدارهای دارویی را در آنها مطالعه کرد.

این کارشناس دارویی هشدار می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از داروهای OTC توصیه نمی‌شود چون می‌تواند هم عوارض جانبی داشته باشد و هم برخی از آنها به‌تدریج اثربخشی خود را از دست خواهند داد.

اثر معکوس برخی داروها

اینطور گفته می‌شود که مصرف مداوم داروها باعث کاهش اثربخشی آنها می‌شود و فاطمی در این باره می‌گوید: این مسئله درباره همه داروهای OTC صدق نمی‌کند. مثلا درباره آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بدون نسخه تهیه و بدون تجویز پزشک مصرف شود، باکتری‌های بدن با آنها سازگاری پیدا می‌کند و باید آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر تجویز شود.

او ادامه می‌دهد: در برخی داروهای ضداسهال و ضداحتقان بینی هم این مسئله وجود دارد و اگر زیاد استفاده شود می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. داروهای ضدیبوست هم می‌توانند این شرایط را به‌وجود بیاورند. عمده آنها گیاهی هستند و بهتر است هر چند وقت یک‌بار تغییر کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900064

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی سامانه برخط سراسری برای اعلام کمبودهای دارویی در کشور
  • راه‌اندازی سامانه بر خط سراسری برای اعلام کمبودهای دارویی در کشور
  • راه‌اندازی سامانه برخط رصد کمبودهای دارویی در کشور
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • متهمان دارویی آذربایجان‌غربی به پرداخت ۷۴ میلیارد ریالی محکوم شدند
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی در همدان می‌مانیم
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی لیتیوم در همدان می‌مانیم
  • کمبود‌های دارویی و مشکلات بیماران